Van de Nederlandse studenten valt zo’n 85 procent in de categorie risicodrinker, meldt het AD naar aanleiding van onderzoek door hogeschool Windesheim en de Universiteit van Amsterdam. Vaak wordt riskant alcoholgebruik te laat gesignaleerd, waardoor de gezondheid en prestaties van studenten eronder lijden.

Hoewel veel studenten na hun studie stoppen met het risicovolle drankgebruik, ontwikkelt een deel van hen een alcoholverslaving. Dit is iets waar volgens de onderzoekers nu nog weinig zicht op is, omdat het drinkgedrag van studenten niet regelmatig wordt bijgehouden.

Beginnend drankprobleem

Studentenartsen van de UvA en het AMC ondervroegen zo'n 5500 studenten uit Zwolle en Amsterdam over hun alcoholgebruik. Een student die tenminste vier keer of meer dan tien glazen per week drinkt, valt in de categorie risicodrinker. Volgens de onderzoekers geeft deze score aan dat het mogelijk gaat om een student met een beginnend drankprobleem.

'Doorvragen naar frequentie en drinkpatronen'

De gebruikte methode komt voort uit een vragenlijst die reeds wordt gebruikt bij volwassenen, maar dan met een aangepaste normering. De onderzoekers willen hiermee een tool bieden aan mensen die met studenten werken, zoals preventiewerkers, huisartsen, de verslavingszorg en de GGD. Onderzoeker Jolien Dopmeijer is een van de initiatiefnemers van het onderzoek. Zij zegt tegen AD: 'Signaleer je dat er een mogelijkheid is dat studenten een verslaving ontwikkelen, dan kun je al in een vroeg stadium feedback geven en doorvragen naar de frequentie en drinkpatronen.'

Dopmeijer blijft de komende jaren samen met de studentartsen screenen in Zwolle, Amsterdam en mogelijk ook in andere steden.

Bron: AD