Het is voor minderjarigen kinderlijk eenvoudig om op bepaalde plekken sigaretten te kopen, meldt De Telegraaf. De slagingskans om als minderjarige een pakje peuken te bemachtigen is bij tabakswinkels en supermarkten zelfs sterk gestegen. Ook de naleving van het rookverbod laat nog sterk te wensen over.

Dat blijkt uit onderzoek van warenwaakhond NVWA, die een vergelijking maakt tussen 2016 en 2018. De waakhond stelt vast dat vooral in festivaltenten en in zogeheten shishalounges nog veelvuldig wordt gerookt. Bij festivals deelden controleurs hiervoor bij de helft van de inspecties boetes uit. In de shishalounges bleek in de meeste gevallen (60 procent van de inspecties) tabak in de waterpijpen te zitten.

Toename boetes

Sinds 2017 mogen jongeren onder de 18 jaar geen tabak meer kopen. Maar terwijl het percentage rokende jongeren afneemt, gaf de NVWA afgelopen jaar vaker boetes voor overtreding van de leeftijdsgrens. Bij een kwart van de waargenomen pogingen van jongeren om sigaretten te kopen, deelde de dienst een prent of een berisping uit omdat de jongere zonder zich te hoeven legitimeren de tabak meekreeg, vooral in horeca en supermarkten.

Lees ook: Kinderartsen doen ook aangifte tegen tabaksindustrie

Bron: Telegraaf, ANP