Breng de hoeveelheid nicotine verplicht zo ver omlaag, dat een peuk niet meer verslavend is. Dat stelt de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit voor om rookverslaving tegen te gaan.

Een goed plan, vindt ook Wanda de Kanter, longarts en aanvoerder van de anti-rooklobby. 'Zonder nicotine is de kick weg, en sterft de sigaret vanzelf uit', laat ze aan het Algemeen Dagblad (AD) weten. Volgens haar is dit een makkelijkere oplossing tegen rookverslaving dan een volledig verbod op sigaretten.

Kick?

Volgens De Kanter snappen mensen niet dat roken alleen maar 'lekker' wordt gevonden omdat je toegeeft aan je verslaving. Als je lichaam vraagt om nicotine is dat een naar gevoel, en als je rookt gaat dat nare gevoel weg, legt ze uit. 'Dát is de zogenaamde "kick"'.

Mogelijk hangen vier grote Nederlandse tabaksproducenten een rechtszaak boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie gaat eind augustus of september beslissen of die fabrikanten vervolgd worden.

Tabakswet aanpassen

Als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heil ziet in het plan van Amerika, dan betekent dat nog niet meteen dat er 'niet verslavende sigaretten' op de markt zullen komen, aldus het AD. De Tabakswet moet dan eerst worden aangepast en langs de politiek.

Meld je aan voor WE STOPPEN!

Zorgnu wil zoveel mogelijk Nederlanders motiveren om te stoppen met roken. Tijdens WE STOPPEN! gaan vijftig Nederlanders vijf dagen en vijf nachten lang, van 1 t/m 5 oktober, met elkaar een uniek sociaal experiment aan. Het doel? Afrekenen met hun hardnekkige verslaving: roken.

WE STOPPEN: geef je op!

Bron: AD