SGP-leider Kees van der Staaij komt met het zware politieke middel van een motie van afkeuring als het kabinet blijft bij de plannen om hulp bij zelfdoding wettelijk te regelen. Dat heeft Van der Staaij dinsdag bevestigd, na berichtgeving door het Reformatorisch Dagblad.

Het kabinet denkt aan een wet waardoor ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als zij hun leven willen beëindigen. De SGP heeft hier grote moeite mee. Ook het CDA, de ChristenUnie en de SP hebben eerder laten weten het voorstel niet te steunen. Woensdag is er in de Tweede Kamer een debat over het beladen onderwerp.

'Vraagstuk van leven en dood'

'Het gaat hier om een vraagstuk van leven en dood', aldus Van der Staaij. Hij vindt dat de overheid de taak heeft om bescherming te beiden aan ieder mensenleven. Hij wijst erop dat ook de commissie onder voorzitterschap van Paul Schnabel het kabinet heeft geadviseerd om de stervenshulp niet mogelijk te maken. Daarbij komt dat de SGP toch al zorgen heeft over het huidige euthanasiebeleid.

Duidelijke grens

'Alles bij elkaar is het reden voor deze stap', aldus de SGP-fractievoorzitter. Hij wil zo een duidelijke grens trekken. De motie van afkeuring is voor de SGP uitzonderlijk. In de achttien jaar dat Van der Staaij in de Tweede Kamer zit, heeft hij nog nooit van het middel gebruikgemaakt. In een motie van afkeuring wordt het beleid van het kabinet of een minister veroordeeld.

Bron: ANP