Een meetsysteem met een sensor voor diabetespatiënten zorgt, in vergelijking tot een vingerprik, dat diabetespatiënten veel minder hypo’s ervaren. Een hypo ontstaat wanneer de bloedsuikerspiegel van iemand met diabetes te laag is. Dit kan onder andere resulteren in duizeligheid, vermoeidheid, hartkloppingen en een slecht concentratievermogen.

Volgens de Telegraaf geven 51.000 gebruikers van het meetapparaat dit aan. Het meetsysteem is een kleine sensor die op de huid wordt gedragen. De waarde kan vervolgens gescand worden met een reader of met een app op de telefoon.

Sensor zorgt voor positieve effecten

Woensdag 15 februari wordt er tijdens een congres in Parijs naar buiten gebracht dat het gebruik van de sensor positieve effecten heeft op diabetespatiënten. Er wordt een daling van 38 procent bij patiënten met een te lage en 19 procent bij een te hoge bloedsuikerspiegel geconstateerd.

Cees Tak, hoofd diabetes van het Radboudmc, was vooraf nog niet overtuigd van de sensor, vertelt hij aan de Telegraaf. 'Vooraf dacht ik dat het bloedprikken betrouwbaarder zou zijn dan de sensor die in de huid zit. Maar dit alternatief werkt toch heel goed, met name omdat je ook veel vaker kunt meten. Het lijkt erop dat als je vaker controleert, je jezelf als patiënt beter kunt instellen (met bepaald eten of insuline) en je dus beter af bent.'

'Niemand wil twintig keer prikken per dag'

Voor patiënten is deze pijnlijke manier van je bloedsuikerspiegel checken een goed alternatief voor de bekende vingerprik. Tak: 'Ze vinden het een verademing. Niemand wil twintig keer prikken per dag, maar toch kan het nodig zijn om te controleren of het nog wel goed gaat. Een pijnloze scan langs je huid halen is natuurlijk veel gemakkelijker. Het gaat overigens wel vaak om de groep patiënten die heel zorgvuldig is. Wie vaker controleert, is beter ingesteld. Dat geldt ook voor het vingerprikken natuurlijk.'

In het basispakket?

Als de Nederlandse Diabetes Federatie klaar is met het opstellen van een richtlijn om vast te stellen voor welke patiënten de sensor zin heeft, dan denkt Michiel Geldof van het Zorginstituut Nederland dat de sensor in het basispakket komt. In landen als Duitsland, België en Frankrijk zit de sensor al in het basispakket.

Bron: NU.nl