Het lot van een nieuw systeem van donorregistratie blijft spannend. De Eerste Kamer boog zich voor de tweede week op rij over het voorstel van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) om mensen voortaan donor te laten zijn, tenzij ze daar bezwaar tegen maken. En hoewel het nog verre van zeker is, leek de teneur dinsdag voorzichtig positief. De senaat stemt volgende week over het initiatiefwetsvoorstel.

Vorige week was de sfeer in de senaat nog aanzienlijk anders. De stemming werd zelfs een week uitgesteld. Onder meer de PvdA en het CDA zaten nog met veel vragen en wilden via een brief opheldering van Dijkstra. Er waren onder meer veel zorgen over de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam en de rol van nabestaanden. In haar brief gaf Dijkstra aan dat net als nu nabestaanden in de praktijk het laatste woord houden over donatie, al krijgen ze geen officieel veto. Dit lijkt in ieder geval de meeste PvdA-senatoren tevreden te stellen. Vijf van de acht kondigden na het debat aan voor de wet te gaan stemmen.

Landelijke norm

De PvdA en andere partijen hadden voorgesteld om een landelijke norm op te stellen voor artsen, zodat er bij bezwaren van nabestaanden geen donatie zal plaatsvinden. Die landelijke standaard moet dan op een later moment worden vastgelegd in de wet. Dijkstra gaf aan dat een landelijk protocol haar 'de juiste weg' lijkt.

Om het wetsvoorstel aan te nemen zijn 38 stemmen nodig. De meeste fracties laten hun leden vrij een eigen afweging te maken. D66 en de SP zullen voor stemmen. Hetzelfde geldt dus voor vijf PvdA'ers en drie van de vier GroenLinks-senatoren. Daarmee staan de voorstanders op 27 stemmen. De PVV, de ChristenUnie, de SGP, de Partij voor de Dieren, drie PvdA'ers en een GL-senator stemmen tegen, een totaal van twintig stemmen. De overige partijen zijn verdeeld, of hebben nog geen knoop doorgehakt.

Bron: ANP