De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een nieuw systeem voor actieve donorregistratie. Na weken van debat stemden 38 senatoren voor en 36 tegen. De stemming is een overwinning voor Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66), die zich de afgelopen jaren sterk maakte voor een nieuw donorsysteem. De donorwet van D66 houdt in dat iedereen orgaandonor is, tenzij hij of zij bezwaar maakt. De nabestaanden houden echter een belangrijke stem in het kapittel.

De stemming volgde op een langdurige derde termijn, waarin de PvdA een motie indiende om de positie van nabestaanden duidelijker te regelen. Die motie werd aangenomen.

De donorwet werd in de Tweede Kamer maar met krappe meerderheid aangenomen en lag ook in de senaat zeer gevoelig. In veel fracties werd verdeeld gestemd, zoals in de VVD, het CDA en de PvdA. Bij de SP was senator Ada Gerkens dinsdag afwezig. Volgens fractieleider Hans-Martin Don heeft zij principiële bezwaren tegen de wet, maar wilde zij 'om politieke redenen' niet tegenstemmen.

Dijkstra: 'ontzettend dankbaar'

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra is 'ontzettend dankbaar' dat haar donorwet het gehaald heeft in de Eerste Kamer. Door deze initiatiefwet wordt straks iedereen orgaandonor, tenzij hij of zij actief bezwaar maakt. Volgens Dijkstra is dit belangrijk nieuws voor alle mensen die nu op een nieuwe nier of ander orgaan zitten te wachten. De donorwet is bedoeld om een einde te maken aan de lange wachtlijsten voor patiënten die een nieuw orgaan nodig hebben. Dijkstra wil dat er nu snel begonnen wordt met 'een zorgvuldige uitvoering' van de wet. Daarover bestaan volgens haar veel misverstanden.

Dijkstra kreeg pas tijdens het afleggen van de stemverklaringen dinsdag door dat de wet het inderdaad zou gaan halen, zei ze. Toen VVD-Eerste Kamerlid Frank de Grave kort voor de stemmingen duidelijk maakte dat zes van zijn fractiegenoten voor zouden stemmen, dacht ze: 'yes', omdat ze wist dat de wet op een meerderheid zou kunnen rekenen.

Bron: ANP