De Belgische koepel voor Leerlingenbegeleiding (CLB) vermoedt dat selfies een van de veroorzakers zijn van het groeiend aantal luizenuitbraken op middelbare scholen.

De instantie meldt dat ze de voorbije jaren steeds meer meldingen krijgt van luizen in het middelbaar onderwijs. Vroeger ging het bij deze meldingen vooral over basisscholen.

Leunen maakt overstap makkelijker

De CLB waarschuwt in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad voor de nieuwe manier van luizenoverdracht.  'Meestal komen de luizen in het middelbaar onderwijs van een jonger broertje of zusje, maar aangezien jongeren zoveel selfies nemen en ze daarbij tegen elkaar leunen, is het veel makkelijker om het van het ene hoofd naar het andere te springen', zegt een woordvoerder tegen de krant. 'Vooral meiden met lange haren hebben er last van.'

Luizen op middelbare scholen in Nederland

Uit een relatief kleine studie van het RIVM onder 2000 middelbare scholieren in Nederland blijkt dat in de leeftijdsgroep van 13 tot 18 jaar maar liefst 19 procent last heeft van de beestjes. Het werkelijke percentage kan volgens de voorlichtingsdienst ook lager liggen.

Volgens de CLB moeten ouders hun kinderen controleren en het op school melden als hun kind luizen heeft.

Feiten en fabels over hoofdluis

Kunnen huisdieren ook hoofdluis verspreiden? En werkt luizenlotion tegen luizen? Huisarts Jacqueline Hordijk vertelt je feiten en fabels over hoofdluis.

'Luizen zitten niet gelijk door het hele huis'

Bron: Het Nieuwsblad