De Tweede Kamer moet niet instemmen met het kabinetsplan om stervenshulp toe te staan aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid. Die mening gaf Paul Schnabel zondag in het programma Jacobine op zondag.

Schnabel, voorzitter van een commissie van wijzen die het Kabinet hierover al eerder adviseerde, gaf toen een soortgelijk advies over deze kwestie: het moet niet mogelijk gemaakt worden iemand te helpen bij zelfmoord wanneer diegene klaar is met zijn of haar leven en dood wil.

De commissie adviseerde toen al iets te doen tegen het feit dat sommige mensen willen sterven omdat hun leven in hun ogen 'klaar' is. Hun eenzaamheid zou moeten worden voorkomen en hun zelfredzaamheid zou moeten worden vergroot. Schnabel zei zondag dat de huidige euthanasiewet wel nog ruimte voor interpretatie biedt.

Ruim een week geleden werd duidelijk dat het kabinet in overleg met verschillende organisaties een nieuwe wet wil uitwerken om stervenshulp mogelijk te maken. Die hulp is nu strafbaar.

Het plan veroorzaakt veel discussie tussen voor- en tegenstanders in de samenleving. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het plan. Maar CDA, ChristenUnie en SGP hebben aangegeven dat het een breekpunt voor hen is bij een kabinetsformatie.

Bron: ANP