Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) roept de bijna 9 miljoen mensen die zich nog niet hebben geregistreerd als donor, dit volgende week - tijdens de jaarlijkse donorweek - alsnog te doen. Volgens haar staan er nog altijd ruim duizend mensen op de wachtlijst die dringend een orgaan nodig hebben.

'Als je zelf een orgaan wil ontvangen als dat nodig is om te blijven leven, dan is de keuze niet zo vrijblijvend. Registraties met een ja zijn dan ook nodig. Overigens is de kans dat je ooit een orgaan nodig gaat hebben groter dan dat jouw organen worden gebruikt voor donatie', zegt Schippers.

Deze week zetten vrijwilligers, ambassadeurs en medische professionals zich in het hele land in om voorlichting en gastlessen over orgaandonatie te geven. In Rotterdam wordt een proef gedaan om orgaandonatie bespreekbaar te maken bij verschillende groepen in de stad. Daarbij kregen ongeveer 70.000 'nieuwe Nederlanders' een brief van de minister met de vraag of ze donor willen worden.

Vorige maand is een nieuw wetsvoorstel over orgaandonatie aangenomen door de Tweede Kamer. Dat roept bij veel Nederlanders vragen op of registreren nog wel nodig is. Maar zolang de Eerste Kamer er nog geen besluit over genomen heeft, verandert er niets aan het huidige systeem, stelt minister Schippers.

Vorig jaar redden 265 orgaandonoren het leven van 759 mensen. Inmiddels legden twee op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder hun keuze vast in het Donorregister. Dat zijn bijna 6 miljoen mensen, van wie 60,8 procent toestemming geeft voor het afstaan van één of meerdere organen na hun overlijden.

Bron: ANP