Anonieme zaaddonors van voor 2004 zouden zich bekend moeten maken. Die oproep doet minister Edith Schippers van Volksgezondheid. 'Heb je zaad gegeven en zie je hoe ongelofelijk dat inhakt in het leven van mensen als ze niet weten wie hun vader is, dan kun je ook een ontzettend goede tweede daad verrichten door je gewoon bekend te maken.'

Sinds 2004 worden de donors van sperma, eicellen en embryo's landelijk geregistreerd. Voor die datum bleef de donor anoniem. De bewindsvrouw is ook bereid kinderen te helpen in hun zoektocht naar hun anonieme donor. De wet alsnog met terugwerkende kracht veranderen om zo de kinderen te helpen kan niet, zei ze vrijdag voor het begin van de ministerraad.

Donor Detectives gaat op zoek

Veel kinderen zijn op zoek naar hun donorvader. De nieuwe organisatie Donor Detectives, opgericht door donordochters uit Nederland en België, wil deze kinderen helpen. De stichting maakte deze week bekend dat het voor het eerst gelukt is de anonieme spermadonor van een 32-jarige Nederlandse vrouw via een commerciële DNA-databank op te sporen. Naar schatting zijn 40.000 kinderen tot 2004 door een anonieme spermadonor verwekt.

Bron: ANP