We weten nog te weinig over de psychische gevolgen die mantelzorgers kunnen ondervinden als ze ernstig zieke familieleden of kennissen verzorgen. Daarom zouden medische centra van universiteiten een leerstoel mantelzorg moeten instellen, vindt minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn).

Haar ministerie is 'meer dan welwillend' om zo'n leerstoel mede te financieren. 'Ik weet dat mantelzorg te veel kan worden voor mensen', aldus Schippers. 'In een vergrijzende samenleving mag je verwachten dat de psychische gevolgen alleen maar groter zullen worden. Zeker als je zorgt voor een geliefde met Alzheimer. Dat is gigantische zwaar, fysiek en mentaal. Het is eenzaam.' De minister heeft een dementerende vader. 'Hij is stronteigenwijs en aanvaardt de diagnose niet.' En dat is begrijpelijk volgens de minister. 'Mijn vader is een onafhankelijke man die in extreme vorm aan zijn vrijheid hecht. Voor hem is deze diagnose werkelijk de grootste mokerslag die je kan geven.'

In het boek Het mooiste woord is Herinnering vertellen Schippers en andere bekende Nederlanders, onder wie Freek de Jonge, Co Adriaanse en Linda de Mol, over hun ervaringen met een dementerende vader of moeder. De interviewbundel is een initiatief van het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam en verschijnt woensdag, op Wereld Alzheimerdag.

Bron: ANP