Patiënten krijgen voortaan een scherper beeld van de prestaties van onder andere fysiotherapeuten en diëtisten en hun behandelmogelijkheden. Ze kunnen daardoor beter kiezen, hoopt minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Schippers heeft met de patiënten, de zorgverzekeraars en de zogeheten paramedici zelf afgesproken dat er een internetplatform komt waarop patiënten informatie kunnen vinden over hun aandoening en wat paramedici daaraan kunnen doen. Deze zorgverleners, waar ook ergotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten bij horen, gaan hun behandelingen voortaan beter op elkaar afstemmen en omschrijven. Daardoor kunnen zorgverzekeraars beter vergelijken en bepalen wie waar voor zijn geld levert.

Gezondheidszorg gaat tegenwoordig niet alleen meer om het genezen van aandoeningen, maar steeds meer om zo gezond mogelijk te leven. Paramedici spelen daarin een belangrijke rol.

Fragment gemist: de behandelindex

Het inzichtelijk maken van de werkwijze van fysiotherapeuten is iets wat al langer speelt. Zorg.nu besteedde in een uitzending aandacht aan de behandelindex. Zorgverzekeraars gebruiken dit cijfer om te kunnen bepalen of praktijken efficiënt en doelmatig bezig zijn.

Bekijk het fragment: de behandelindex

Bron: ANP