De Amerikaanse medicijndistributeurs AmerisourceBergen, Cardinal, McKesson en de Israëlische farmaceut Teva maken maandag een schikkingsakkoord bekend. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal. De bedrijven zouden maandag voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen vanwege hun aandeel in de opiatencrisis.

De schikking zou de eerste zijn van betrokken bedrijven in de kwestie. De hoogte van schikking zal gebruikt worden om het bedrag van toekomstige schikkingen vast te stellen zoals die van medisch bedrijf Johnson & Johnson, die eerder gesproken zou hebben over een eventuele schikking. Over een eventueel akkoord van Walgreens Boots Alliance is nog niets bekend.

Verslavingsepidemie

Amerikaanse ondernemingen in alle lagen van de farmaceutische keten zijn aangeklaagd voor hun rol in de Amerikaanse opiatencrisis. Sinds 1999 zijn in het land zeker 400.000 mensen overleden aan een overdosis. De farmaceutische industrie maakte vanaf de jaren negentig veel reclame om opiaten voorgeschreven te krijgen voor verscheidene pijnklachten, waarbij ze bewust niet vermeldden dat de medicijnen zwaar verslavend zijn. Daarnaast deden apothekers niets toen de hoeveelheid verhandelde opiaten zo erg opliep dat er sprake was van een 'verslavingsepidemie'.

Update: Teva Pharmaceuticals bereikt schikking

Teva Pharmaceuticals heeft in de Amerikaanse staat Ohio een schikking bereikt in een zaak over betrokkenheid bij de opiatencrisis in de Verenigde Staten. De Israëlische farmaceut levert de komende tien jaar medicijnen ter waarde van 23 miljard dollar die de effecten van verslaving aan zware pijnstillers moeten tegengaan. Ook wordt een bedrag van 250 miljoen dollar betaald.

Beleggers reageerden verheugd op het nieuws over de schikking, waarmee Teva formeel overigens geen schuld bekende. Het aandeel van Teva, dat ook in New York aan de beurs is genoteerd, ging fors omhoog. Eerder raakte een van de andere hoofdrolspelers in de opiatenepidemie, oxycodon-maker Purdue Pharma, in ernstige financiële problemen na allerlei rechtszaken rond de kwestie.

Bron: ANP / Trouw