Wie schade heeft geleden door PIP-borstimplantaten kan artsen of ziekenhuizen daar niet aansprakelijk voor stellen. Dat is de uitspraak van de Hoge Raad vrijdag.

De zaak werd aangespannen door een vrouw die klachten ondervond van haar borstimplantaat. Zij hield het Jeroen Bosch Ziekenhuis verantwoordelijk voor een PIP-implantaat, welke in 2000 werd geplaatst en in 2012 scheurde. De vrouw hield medische klachten hieraan over. Nadat de rechtbank de claim van de vrouw afwees, ging zij in hoger beroep bij het gerechtshof in 's-Hertogenbosch. Dat hof vroeg de Hoge Raad om duidelijkheid.

Waarop baseert de Hoge Raad haar oordeel?

PIP-borstimplantaten werden jarenlang gefabriceerd door een Franse fabrikant, die bleek te sjoemelen met de siliconen. Doordat de Franse fabrikant inmiddels failliet is, kan het niet meer aansprakelijk worden gesteld. De Hoge Raad vindt dat dit artsen en ziekenhuizen niet te verwijten valt. Als een ziekenhuis voor de kosten moet opdraaien, zullen volgens de Hoge Raad 'veel, vaak grote schadeclaims' komen waartegen ziekenhuizen zich nauwelijks kunnen verzekeren. Bovendien kunnen ziekenhuizen de kosten ook niet verhalen op de failliete producent.

Marga van Amersfoort van het Meldpunt Klachten Siliconen had niet anders verwacht, zegt ze tegen AVROTROS-programma Radar: 'Het is jammer, maar een verwachte uitspraak. We zijn niet verbaasd omdat we weten dat de artsen zo beschermd worden in deze.' 

De borstprotheses van PIP werden tussen 2000 en 2010 gebruikt. Eind 2011 ontstond onrust toen de implantaten bleken te lekken. Vrouwen die de protheses hebben gekregen, zijn bang dat ze door de lekken auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen.

The Implant Files

In 2018 nam Radar samen met dagblad Trouw het initiatief voor een wereldwijd onderzoek naar medische implantaten. Meer dan 250 journalisten uit verschillende landen werkten aan het project, dat later de naam The Implant Files kreeg.

Lees hier de schokkende resultaten van het onderzoek

Bron: Radar / ANP