Minister-president Mark Rutte denkt niet dat een wet voor stervenshulp bij voltooid leven in de volgende kabinetsperiode kan worden geregeld. Dat zegt hij donderdag in een interview met het Nederlands Dagblad.

Het huidige kabinet kondigde in oktober aan dat stervenshulp voor ouderen die 'klaar met hun leven zijn', mogelijk moet worden. Rutte zelf was aanvankelijk tegen een regeling voor ‘voltooid leven’ en voelt nog steeds aarzeling.

'Bij twijfel niet doen'

Rutte: 'Bij dit soort grote onderwerpen volg ik de lijn: bij twijfel niet doen. Tegelijk hebben we in respectvolle discussies in het kabinet besproken dat er inderdaad mensen zijn - dat kan ik niet ontkennen - die niet onder de Euthanasiewet vallen, en die wel hun leven voltooid vinden.'

De VVD-leider wil daarom dat 'nu echt even de tijd wordt genomen. Het is geen doel op zichzelf dat dit in de komende kabinetsperiode geregeld moet worden.'

'Niet uitstellen tot 2022'

'We gaan het niet uitstellen tot 2022', reageerde D66-voorman Alexander Pechtold donderdag in het Radio 1 Journaal. Hij wil het wetsvoorstel zorgvuldig behandelen, maar geen onnodige vertraging.

Op Twitter kwam Rutte later nog met een reactie op de woorden van Pechtold. Hij gaf daarin aan de kwestie niet te willen traineren. 'Zorgvuldig, maar geen vertraging', schreef hij in de tweet.

Segers blij met woorden Rutte

Een van de tegenstanders van het voorstel, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, reageerde verheugd op het interview met Rutte. 'Blij met deze woorden van MP Rutte over 'voltooid leven'. Laten we nu werk maken van de breed gedragen agenda voor 'waardig ouder worden', twitterde hij.

Bron: ANP