Het kabinet-Rutte II heeft informatie achtergehouden voor de Tweede Kamer over een enorme uitgave van 2,1 miljard euro aan verpleeghuizen. Dat schrijft NRC.

Rutte II vertelde aan de Tweede Kamer dat het Rijk wettelijk gezien niet onder de uitgave uit kon. Maar uit interne e-mails, notities en gesprekken met twaalf betrokkenen blijkt dat toenmalig VVD-ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) wel degelijk opties zagen om nog een discussie te voeren over de hoogte van het bedrag.

Juridische adviezen niet gedeeld met Tweede Kamer

Zij baseerden zich onder meer op een interne notitie van de landsadvocaat. Daarin staat weliswaar dat de mogelijkheden om onder de uitgave uit te komen 'zeer beperkt' zijn, maar ook worden er 'denkrichtingen' in geschetst om minder geld uit te trekken.

Toch werd de notitie expres niet met de Tweede Kamer gedeeld, ook niet toen die vorige zomer specifiek vroeg naar de juridische achtergronden van de investering. Het is volgens woordvoerders van de ministeries van Algemene Zaken en Volksgezondheid 'staand beleid' juridische adviezen aan het kabinet niet te delen met de Tweede Kamer.

Bron: ANP MediaWatch / NRC