Pluimveehouders die hun kippen ruimen omdat ze het verboden middel fipronil in hun lijf hebben, overtreden volgens vijf dierenorganisaties de wet. De organisaties hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) woensdag verzocht hiertegen op te treden.

Diverse bedrijven die vanwege de fipronil-kwestie hun eieren momenteel niet mogen verkopen, hebben hun kippen al laten doden. Ze doen dat omdat ze anders kosten blijven maken, bijvoorbeeld voor voer, terwijl er geen inkomsten zijn. Daarnaast hopen ze zo sneller de draad weer te kunnen oppakken met niet-besmette nieuwe kippen.

'Fipronil binnen paar weken uit lichaam'

De dierenorganisaties stellen echter dat er geen goede reden is om te ruimen. 'Volgens toxicologen is fipronil na een aantal weken uit het lichaam. Er is dus geen gevaar voor de volksgezondheid', zegt een woordvoerster van Comité Dierennoodhulp. Ze stuurde de verzoeken mede namens Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have.

NVWA: verbod geldt niet voor kippen

Pluimveehouders mogen kippen met het giftige fipronil in hun lijf wel degelijk doden. Ze hebben daarvoor geen toestemming nodig, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA is van mening dat het verbod waar de dierenorganisaties naar verwijzen alleen geldt voor honden, katten en ganzen. Wel moeten kippenboeren die hun dieren willen doden een diervriendelijke methode gebruiken.

Bron: ANP