Binnen een week hebben vijfhonderd slachtoffers van de Q-koorts aanspraak gemaakt op het geld dat vrij was gemaakt door het kabinet. Strikt genomen betekent dit dat de helft van het geld uit het potje voor de Q-koorts-patiënten al op is.

Patiënten die tussen januari 2007 en december 2011 Q-koorts opliepen, kunnen sinds vorige week maandag een aanvraag indienen voor een schadevergoeding. Een aanvrager kan maximaal 15.000 euro tegemoetzien. Er is in totaal 14,5 miljoen beschikbaar. Mensen die nu nog ziekteverschijnselen hebben of nabestaanden van mensen die aan de ziekte overleden, kunnen zich tot eind januari aanmelden.

Q-koorts voor 74 patiënten fataal

De Q-koorts, die door een bacterie van dier op mens wordt overgedragen, brak in 2007 uit op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen. De ziekte verspreidde zich vervolgens snel over het land. De meeste besmettingen vonden plaats tussen 2007 en 2010. Ruim 4000 mensen raakten door de uitbraak besmet. Volgens officiële cijfers is de bacterie 74 patiënten fataal geworden, maar vermoedelijk zijn dat er meer.

Bron: ANP