Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben ruim 2,8 miljoen subsidie gekregen van het KWF Kankerbestrijding. Het geld is onder andere bedoeld voor onderzoek naar begeleiding van patiënten met gynaecologische kanker en voor onderzoek naar stamceltransplantatie bij leukemie.

Vier onderzoekers van het LUMC hebben de subsidies gekregen voor verschillende projecten. Bij het eerste project wordt naar een antwoord gezocht op de vraag: herkennen afweercellen een tumor wel maximaal? Bij het tweede project wordt gekeken naar de rol van specifieke afweercellen bij kanker in het hoofd-halsgebied.

Stamceltransplantatie bij leukemiepatiënten

Project drie houdt in dat er onderzoek wordt gedaan naar stamceltransplantatie bij leukemiepatiënten. Onderzoekers van het vierde project ten slotte houden zich bezig met SUMO-eiwitten ('kleine eiwitten met een groots effect') en hoe het SUMO-systeem kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen van kanker.

52 onderzoeksprojecten

In totaal kende KWF op 1 mei 2017 26,2 miljoen euro toe aan in totaal 52 onderzoeksprojecten. De projecten worden uitgevoerd door 13 verschillende onderzoeksinstituten in Nederland. De projecten in het LUMC gaan binnen zes maanden van start.

Bron: LUMC