Twee straten in Rotterdam zijn vanaf de start van het nieuwe schooljaar zo goed als rookvrij. Aan de betreffende Wytemaweg en de Zimmermanweg zitten onder meer het Erasmiaans Gymnasium, Hogeschool Rotterdam, het Erasmus MC en CBT Rijnmond. Alle instellingen hebben de gemeente om een rookvrije zone gevraagd.

De gemeente meldt dat er geen officieel verbod komt, maar de verschillende instellingen zetten wel toezichthouders in die de rokers aan zullen spreken. De zone wordt de komende maanden voorzien van duidelijke belijning en bebording. Op het eigen terrein van de organisaties is al een rookverbod van kracht.

Niet-roken, de nieuwe norm?

De gemeente meldt dat het gaat om een experiment. 'We onderzoeken wat wel en niet werkt. Als de zone niet werkt moeten we mogelijk meer maatregelen inzetten', zegt verantwoordelijk wethouder Sven de Langen, die het 'de normaalste zaak van de wereld' noemt dat in de omgeving van het ziekenhuis en scholen niet gerookt wordt. 'We hopen dan ook dat mensen elkaar aanspreken en dat niet-roken hier de nieuwe norm wordt.'

Bron: ANP