Hoewel pretparken vaak zelf op de website duidelijk zijn over hun rolstoelbeleid, bestaan er nog geen landelijke regels voor, zegt directeur Kees Klesman van de Club van 11. Volgens Klesman is zo'n gezamenlijk beleid nu in de maak. RTL spreekt met twee rolstoelgebruikers over hun ervaringen in pretparken.

Bart (29) is fervent Efteling-bezoeker: hij heeft al vijf jaar een abonnement op het pretpark. Bart heeft een spierziekte en zit daarom in een rolstoel. Volgens hem zijn de voorzieningen voor rolstoelgebruikers in de Efteling goed geregeld: paden zijn toegankelijk, en hij kan in bijna iedere attractie.

Bart moet via de uitgang de attracties betreden. 'Daar sta ik dan een poosje bij een medewerker te wachten. En dat is echt niet sneller dan via de normale rij de attractie in gaan. Sterker nog, als het park heel rustig is, denk ik zelfs dat ik er langer over doe', vertelt hij aan RTL.

Misbruik van voorzieningen

Marlies (59) zit vanwege een vermoeidheidssyndroom ook in een rolstoel. Als ze via de gehandicapteningang een attractie betreedt, moet ze ook vaak lang wachten. Volgens haar is er namelijk vaak maar één karretje voor minder validen. Marlies vertelt dat ze ook weleens heeft gezien dat mensen misbruik maakten van de speciale voorzieningen. Zo zag ze hoe een groepje bezoekers om de beurt in een rolstoel gingen zitten.

Om dergelijk misbruik te voorkomen heeft de Efteling wel maatregelen getroffen. Bart vertelt dat het plots nodig was om een doktersverklaring mee te nemen. Huisartsen geven zo'n papiertje echter helemaal niet mee. De Efteling paste dat beleid aan na media-aandacht over de zaak. Bezoekers kunnen zonder begeleiding het park in als ze een verklaring ondertekenen. Dat geldt voor bezoekers die om wat voor gezondheidsreden dan ook gebruik willen maken van de gehandicaptenrij.

Bron: RTL Nieuws