Een Japanse luchtvaartmaatschappij heeft een verlamde man gedwongen zelf de trap naar het vliegtuig te beklimmen. Dit omdat hij in geval van nood ook in staat moet zijn om zelf weg te kunnen komen, aldus de maatschappij. Het Algemeen Dagblad (AD) schrijft donderdag over het voorval.

De 44-jarige reiziger Hideto Kijima heeft in een Facebookpost zijn ervaring gedeeld. Hij moest op zijn buik het toestel beklimmen. Met zijn armen trok hij zichzelf de zeventien treden op. Hij schrijft dat hij iedereen negeerde 'en gewoon maar doorging'. Een vriend liep achter hem aan en sprak bemoedigende woorden.

'Schending van de mensenrechten'

Kijima raakte in 1990 verlamd vanaf zijn middel na een rugbyongeluk. Hij is een fervent reiziger, maar heeft zoiets nog nooit meegemaakt. Hij noemt het 'schending van de mensenrechten' dat hij voor een vlucht geweigerd kon worden omdat hij niet kan lopen.

Excuses

De luchtvaartmaatschappij Vanilla Air heeft inmiddels excuses aangeboden en zegt maatregelen te nemen om de service te verbeteren. Het kleine vliegveld waar Kijima vertrok heeft nog geen liften voor rolstoelgebruikers. Daar wordt aan gewerkt, en tot die tijd kunnen rolstoelgebruikers met een speciale stoel omhoog worden gebracht.

Bron: AD