Deelnemers aan EHBO-cursussen kunnen voortaan oefenen met een virtual-realitybril op zodat ze beter worden voorbereid op noodsituaties waarin ze kunnen belanden. Door de speciale bril zijn ze bijvoorbeeld 'ooggetuige' van een ongeval, de nasleep van extreem weer of een aanslag.

Met deze levensechte filmpjes wil de hulporganisatie ervoor zorgen dat de cursisten zich goed kunnen inleven in dit soort situaties en daar ook naar handelen. Uit onderzoek in opdracht van het Rode Kruis bleek eerder dat 55 procent van de Nederlanders zich niet bekwaam voelt om eerste hulp te verlenen bij een aanslag.

Wat is virtual reality?

Bij virtual reality zet je een bril op je hoofd met een ingebouwd beeldscherm. Door de bril zie je niet wat er echt om je heen gebeurt, maar kijk je rond in een digitale wereld. Die is op dat moment jouw realiteit. Vandaar ook de naam virtual reality, wat in het Nederlands gesimuleerde werkelijkheid betekent.

Wereldrecordpoging grootste EHBO-les

De bril wordt voor het eerst gebruikt tijdens de wereldrecordpoging voor de grootste EHBO-les, zaterdag 9 september op de Dam in Amsterdam. Deelnemers aan de wereldrecordpoging krijgen de speciale bril op.

Het Rode Kruis zoekt 2500 mensen om het huidige record voor de grootste EHBO-les willen verbreken. Dat record staat nu op 1795 deelnemers.

Bron: ANP