Wetenschappers zijn bezig een robotvriendje te ontwikkelen om kinderen met kanker bij te staan. Zo'n robotje moet een persoonlijk en meelevend kameraadje voor patiëntjes zijn op momenten dat ouders er niet bij kunnen zijn.

Een onderzoeksteam geleid door het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam is ermee aan de slag.

Marv de robot kan het kind altijd bijstaan

'Behandelingen waarbij familie niet aanwezig mag zijn, bijvoorbeeld vanwege stralingsgevaar, moeten kinderen alleen doorstaan. De stress die zij hierbij ervaren kan de behandeling bemoeilijken en kan voor het kind een traumatische ervaring zijn met nadelige psychologische effecten op lange termijn', aldus een woordvoerder. Het team denkt dat het robotje, Marv genaamd, soelaas kan bieden.

'We denken dat Marv het kind door moeilijke periodes kan helpen'

Onderzoeksleider Peter Bosman van het CWI: 'We denken dat een persoonlijk, sociaal vriendje het kind door moeilijke periodes kan helpen. Uiteindelijk geldt dat hoe minder eng die ziekenhuiservaring, hoe beter de uitkomst van behandelingen en hoe hoger de kwaliteit van leven voor het kind.'

Het robotje kan meervoudig ingezet worden

Deze robot moet een kind ook voorbereiden op de medische ingrepen, zijn emotionele toestand bepalen en hem of haar afleiding bieden. Het CWI gaat met bedrijfspartner ASolutions de software uitwerken die de emotionele toestand van het kind af kan leiden uit de gezichtsuitdrukkingen, spraak en bewegingen.

Bron: ANP

Bron foto: Marieke de Lorijn/Marsprine