Het Maastricht UMC+ bouwt aan een robot die zelfstandig een diagnose kan stellen en medicatie voorschrijft aan hartpatiënten. Dit meldt het Algemeen Dagblad (AD). De robot, Molly, roept nu al veel discussie op.

Molly bestaat op dit moment al in een iets 'dommere' versie. De robot geeft via een speciale app instructies aan zo’n dertig patiënten met hartfalen: ze beantwoordt vragen en waarschuwt de patiënt als hij zijn arts moet contacteren.

Molly 2.0

Het Maastricht UMC+ en internationale partners krijgen ruim 4,5 miljoen euro aan subsidie om Molly verder te ontwikkelen. Molly 2.0 moet in de toekomst zelfstandig beslissingen nemen, waardoor de oplopende zorgkosten worden teruggedrongen en het aantal ziekenhuisbezoeken zal afnemen.

'Ze moet zelfs zo nauwkeurig werken dat er niemand in het ziekenhuis met haar mee hoeft te kijken, wat nu nog wel het geval is', zegt onderzoeksleider en hoogleraar cardiologie Hans-Peter Brunner-La Rocca tegen het AD.

Medicatie voorschrijven en ziektes herkennen

De robot richt zich in eerste instantie op een behandeling bij verlies van pompkracht bij hartpatiënten, waar ze nu al veel van weet. In de toekomst moet ze medicatie kunnen voorschrijven en klachten zoals kortademigheid en dikke voeten kunnen herkennen.

Vaak hebben patiënten met hartfalen ook andere klachten. Molly moet in de toekomst ook nieuwe ziektes kunnen herkennen en moet weten welke medicatie absoluut niet samen kan. De robot moet bovendien een bloedtest zelfstandig kunnen aanvragen.

In geval van twijfel zal ze altijd zeggen: neem contact op met uw specialist

Juridisch en ethisch zijn er volgens het AD nog grote vraagtekens bij Molly 2.0. Luistert de robot goed? Is ze net zo slim als een arts? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid mocht er iets misgaan? 'We zullen in een grote studie uitgebreid moeten bewijzen dat Molly veilig is', zegt onderzoeksleider Brunner-La Rocca. 'In geval van twijfel zal ze altijd zeggen: neem contact op met uw specialist.'

'Virtuele zorgverleners in toekomst onmisbaar'

Brunner-La Rocca stelt dat virtuele zorgverleners zoals Molly 2.0 in de toekomst onmisbaar zullen zijn. 'Door de vergrijzing komen er steeds meer patiënten bij. Bovendien is de ontwikkeling van nieuwe behandelingen kostbaar. Om de zorg betaalbaar te houden, zijn dit soort vindingen noodzakelijk.'

Bron: AD

Bron foto: Maastricht UMC+