Wat Jan Rolloos van de Troika Foundation betreft zijn schoonmakers in operatiekamers straks verleden tijd. Hij is namelijk bezig met het ontwikkelen van een bacteriedodende robot die geen antibiotica gebruikt. Jaarlijks vinden er 700.000 sterfgevallen plaats die te wijten zijn aan bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. In Nederland zijn dit er 6.000 per jaar.

Jan Rolloos haakt in op een waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij stelden dat als er niets aan antibioticaresistentie gedaan wordt, er in 2050 meer mensen overlijden aan eenvoudige infecties dan aan kanker.

Bacteriofaag

'De robot die wij ontwikkelen kan met drie verschillende apparaten, die al bestaan, bacteriën signaleren en uitschakelen. Dat doet hij door te kijken naar het DNA van de bacterie. Dat DNA koppelt de robot vervolgens aan de natuurlijke vijand van de bacterie: een bacteriofaag.' Bacteriofagen, oftewel virussen, doden in de natuur schadelijke bacteriën.

Bacteriofagen: een alternatief voor antibiotica? Bekijk het fragment

Volgens Rolloos worden de fagen bij zijn robot gericht ingezet. 'Als het de robot lukt de bacterie aan een bepaalde faag te koppelen, dan verspreidt hij een nevel met die fagen erin en dan is de bacterie binnen anderhalf uur dood. De bacteriofaag verdwijnt dan zelf ook, het is dus een volledig veilig systeem.'

Begin van het traject

Jan Rolloos geeft aan dat hij en zijn team nog helemaal aan het begin van het traject zitten. Ze hopen dat de uitvinding over vijf jaar klaar is.

Bron: RTL Nieuws