Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoekt 100.000 Nederlanders die een keer per week online informatie willen doorgeven over hun gezondheid. Het instituut inventariseert gezondheidsklachten met de zogeheten Infectieradar, omdat het nu niet goed kan overzien hoe het coronavirus zich verspreidt in Nederland.

Update: Het RIVM heeft de website uit de lucht gehaald, er was per ongeluk een oudere versie van het platform online gezet, die niet meer voldeed aan de huidige standaarden.

Artsen zijn verplicht om vastgestelde besmettingen door te geven, maar er is geen capaciteit om iedereen met milde klachten te testen. De peiling is bedoeld om 'toch een beeld te krijgen van de ontwikkeling van het coronavirus.' Hoe meer mensen meedoen, hoe betrouwbaarder de resultaten, aldus het RIVM.

Wie wil meedoen aan het onderzoek kan zich aanmelden op infectieradar.nl. Deelnemers krijgen dan wekelijks de vraag voorgelegd of ze gezondheidsklachten hadden die kunnen duiden op het virus, zoals hoesten, niezen en koorts. Als dat zo is, krijgen ze enkele vervolgvragen over hun klachten. Het invullen duurt in dat geval drie tot vijf minuten. Wie geen klachten heeft, is met dertig seconden klaar.

'Het maakt hiervoor overigens niet uit of mensen daadwerkelijk Covid-19 hebben of bijvoorbeeld griep of een verkoudheid. Het gaat vooral om het verloop van de bijbehorende klachten en de druk die dit oplevert in de zorg', legt het RIVM uit.

De website maakt deel uit van Influenzanet, een Europees samenwerkingsverband waarin overheden en universiteiten symptomen van virusinfecties in kaart brengen.

Update 25 maart: eerst van start met minder mensen

Ruim 30.000 mensen hebben zich aangemeld voor de zogenoemde Infectieradar waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een beeld wil krijgen hoe het coronavirus zich verspreidt over Nederland.

Voor het project worden 100.000 Nederlanders gezocht. Maar het RIVM gaat nu vast van start met de 30.000 die zich hebben aangemeld. Daarbij wordt voorlopig een ander computerprogramma gebruikt. Ondertussen wordt ook gewerkt aan een nieuw systeem, waarmee het RIVM de Infectieradar binnenkort met nieuwe deelnemers hoopt te kunnen uitbreiden.

Bron: ANP