Nu de scholen en kinderdagverblijven dicht zijn en we allemaal afstand moeten houden rijst de vraag: mogen mijn kinderen nog met andere kinderen spelen? En is het slim om naar de speeltuin te gaan? Het RIVM geeft antwoord.

In algemene zin laat het RIVM ons weten dat gezond verstand belangrijk is: 'Dus niet naar de speeltuin gaan met snotterende kinderen, vermijd grote groepen en houd afstand'. Maar hoe doe je dat, afstand bewaren in de speeltuin? Voor ouders is dat nog te doen, maar kinderen rennen achter elkaar aan, liggen samen in een schommel en vechten om de glijbaan. 

'Het RIVM blijft bij het standpunt dat kinderen niet zo'n grote rol spelen bij het verspreiden van het coronavirus. Ze mogen dan ook zowel binnen als buiten met vriendjes spelen.' 

Waarom zijn de scholen dan dicht?

'Dat is een beslissing van het kabinet. Dat kan daar een andere afweging in maken.' 

Wat adviseert u ouders: liever wel of liever niet naar de speeltuin?

'Buiten spelen is in algemene zin gezond voor kinderen. Dus met inachtneming van wat regels kan dat gewoon.'

En zijn er nog dingen waar ouders rekening mee kunnen houden? 

'Kinderen kunnen natuurlijk buiten spelen, maar vermijd grote groepen. Verder is het belangrijk om je kind daar niet te laten spelen als het gezondheidsklachten heeft zoals hoesten, snotteren en niezen.'

Hoe rijmt 'afstand houden' zich met spelen in een speeltuin?

De regel 'houd afstand' is binnen een gezin niet altijd te doen, zeker met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat je in groepen van buíten je gezin waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt. En neem verder de algemene regels in acht. We doen ook een beroep op het gezond verstand.

En hoe voorkom je verspreiding van het virus in de speeltuin als je daar wel gewoon mag spelen?

Buiten is de kans op verspreiding al kleiner. Verder is het belangrijk om je kind daar niet te laten spelen als het gezondheidsklachten heeft zoals hoesten, snotteren en niezen.

Marjolein Kikkert, moleculair virologe aan het LUMC zegt desgevraagd dat social distancing alleen werkt als het ook geldt voor kinderen. 'We weten niet goed wat hun rol is in de keten van de overdracht, juist daarom zou ik ook kinderen niet met elkaar laten spelen'. Zij adviseert om niet met andere kinderen in dezelfde speeltuin te gaan spelen, omdat het lastig is om kinderen afstand te laten bewaren. 'Ben je als enige in de speeltuin met broertjes en zusjes? Prima! Maar zijn er al andere kinderen? Ga dan ergens anders spelen, een stuk wandelen of fietsen.'

Bekijk onderstaande video over waar je op moet letten bij buitenspelende kinderen met betrekking tot het coronavirus. 

Ondanks het RIVM-advies hebben sommige speeltuinen besloten hun deuren te sluiten. Het gaat dan vooral om speeltuinen waar toegang voor moet worden betaald, zoals de Linneaushof, Speeltuin Amstelpark en Speeltuin Helmond-West. Gemeentelijke speeltuinen zijn veelal wel gewoon toegankelijk.

In landen waar een lockdown geldt, zoals Spanje, Frankrijk en België, zijn de speeltuinen uitgestorven. 

Bekijk hieronder een aantal tweets over binnen- en buitenlandse speeltuinen.