Dit jaar zijn tot nu toe 78 mensen ziek geworden door een besmetting van de bacterie meningokokken type W, die kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Daarvan zijn achttien patiënten overleden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat maandag een nieuwe vaccinatiecampagne lanceerde tegen de ziekte, heeft berichtgeving hierover bevestigd. Dat meldt de Volkskrant.

De aantallen zijn beduidend hoger dan voorheen. In de eerste acht maanden van vorig jaar overleden zes patiënten, in dezelfde periode van het jaar ervoor drie en in 2015 niemand.

De meningokokkenbacterie huist bij veel mensen in de neus- of keel zonder daar last te veroorzaken. Als de ziekteverwekker echter in het bloed terechtkomt, wordt hij gevaarlijk.

Vaccinatiecampagne meningokokken

Maandagmiddag lanceerde het Rijksinstituut een nieuwe campagne tegen de ziekte, gericht op jongeren. Vanaf komend weekend krijgt iedereen in het jaar waarin hij veertien wordt een uitnodiging voor een inenting tegen de bacterie. Aanleiding is de toename van het type W, dat in tegenstelling tot andere typen ook gevaarlijk is voor jongeren.

Volgens programmamanager Hans van Vliet van het Rijksvaccinatieprogramma gaat het om 'een van de ernstigste infectieziekten die we kennen', zo schrijft de Volkskrant.

Reden voor het instituut om hard in te zetten op de vaccinatiecampagne, waarbij onder meer een oud-patiënt die als baby zwaar gehandicapt raakte door de ziekte en de zus van een tiener die eraan overleed hun verhaal doen. 'Zulke ervaringsverhalen maken veel indruk’, aldus Van Vliet tegen de krant. Tieners die aan de oproep voor de inenting geen gehoor geven, krijgen een herinnering. Het RIVM hoopt dat uiteindelijk minimaal 90 procent van de tieners zich laat inenten.

Kritiek op het meningokokkenvaccin

De Stichting Vaccinvrij en de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken leveren kritiek op het nieuwe vaccin. Het zou erdoorheen zijn gerommeld door de industrie, bijwerkingen kunnen geven en amper werken. De Volkskrant zocht uit in hoeverre die claims terecht zijn:

'Een vaccin dat toegevoegd wordt aan het Rijksvaccinatieprogramma levert een jaarlijkse vaste afzetmarkt op', stelt de Stichting Vaccinvrij. Gezondheidseconoom Matthijs Versteegh (Erasmus Universiteit Rotterdam) zegt echter tegen de krant dat vaccins niet worden toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma om de industrie een impuls te geven, maar om de gezondheid te bevorderen. 'Maatschappelijk staat de vraag voorop: vinden we de gezondheidswinst groot genoeg als we een bepaald bedrag uitgeven?', aldus Versteegh tegen de krant.

Daarbij schrijft de krant onder andere dat de farmacie relatief weinig verdient aan het vaccin en dat de claims over ernstige bijwerkingen zoals chronische ziektes 'rusten op drijfzand'.

Bescherming tegen verschillende varianten

De Meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan in het ergste geval leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Het nieuwe meningokokkenvaccin beschermt behalve tegen de 'oude' variant C en de nieuw opkomende variant W ook tegen de stammen A en Y.

Bron: ANP / de Volkskrant