Het RIVM, de GGD's en de microbiologische laboratoria werken aan nieuwe vormen van testen op het coronavirus. Daarmee bereiden zij zich voor op de verwachte tweede golf van coronabesmettingen in het najaar. Dat meldt NRC.

Nu iedereen met verkoudheidsklachten sinds 1 juni op corona kan worden getest, lijkt de epidemie in ons land onder controle. Maar in die relatieve rust wordt achter de schermen hard gewerkt om de testcapaciteit verder uit te breiden. Om de opsporing van besmettingen te verbeteren moet het sneller, massaler en laagdrempeliger.

Speekseltest in plaats van wattenstaafjes

Viroloog Chantal Reusken, expert op het gebied van testen bij het RIVM, volgt de internationale innovaties op dit gebied op de voet en onderzoekt ze op betrouwbaarheid en haalbaarheid. De eerste vernieuwing is een speekseltest voor corona, vertelt Reusken. Vanaf half augustus zal deze worden ingevoerd, uitsluitend voor kinderen van zes jaar en jonger, of op speciale indicatie. Het is een alternatief voor het bemonsteren met wattenstaafjes diep in de neus en keel, wat onaangenaam kan zijn.

Bron: ANP Mediawatch / NRC