Inwoners van de provincie Noord-Brabant moeten bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten beperken. Dit betekent: blijf thuis. Dat zegt het RIVM.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie.

Brabanders met klachten krijgen het advies: werk thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen. Mocht je klachten hebben en toch het huis willen verlaten, probeer dan zo veel mogelijk afstand te houden tot anderen, aldus het RIVM.

Het advies van het RIVM lees je hier.

Bron onbekend bij sommige gevallen in Brabant

Van het grootste deel van de coronapatiënten in Nederland is de bron bekend. De meeste zijn in Italië geweest of hebben contact gehad met een bevestigde patiënt. Maar van de patiënten bij wie geen besmettingsbron bekend is of van wie die nog wordt onderzocht, komt het merendeel uit Brabant of heeft een link met deze provincie.

Om een beter beeld te krijgen van de herkomst van het virus, doet het RIVM vanaf zaterdag een steekproef onder zorgpersoneel van Brabantse ziekenhuizen. Medewerkers met milde klachten worden getest en kunnen dan meteen de vraag beantwoorden waar ze zijn geweest. Zo hoopt het RIVM de uitbraak te kunnen herleiden naar de bronnen, onder meer in Noord-Italië.

In een reactie zegt minister Bruno Bruins (Volksgezondheid): 'Ik begrijp dat dit advies vervelend en ingrijpend is voor mensen in Noord-Brabant. Mijn oproep is: volg het advies van de experts van het RIVM. Op deze manier kan er goed onderzoek worden gedaan de komende dagen.'

Bron: ANP