Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een rapport uitgebracht over bacteriofagen, volgens Dokters van Morgen een mogelijk alternatief voor antibiotica. Maar het RIVM stelt dat we nog niet zover zijn, en dat 'klinisch onderzoek noodzakelijk is'.

Ziekmakende bacteriën hebben altijd antibiotica als tegenstander gehad. Maar steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica en mensen kunnen immuun raken. Een bacteriofaag is een killervirus dat heel specifiek een bacterie kan aanvallen en doodmaken. In Georgië werken ze al jaren met bacteriofagen, en met succes.

RIVM: Kennis is beperkt

In Nederland is kennis over de precieze werking van bacteriofagen bij de behandeling van infecties nog beperkt, stelt het RIVM. De fagen zouden mogelijk werkzaam kunnen zijn bij chronische bacteriële infecties, maar 'door het tijdrovende en complexe bereidingsproces zijn fagen niet geschikt om acute infecties te behandelen'. Dit staat in het rapport dat het RIVM op 28 mei 2018 naar buiten brengt. Het instituut stelt dat er onvoldoende onderzoek is naar hoe de fagen zich gedragen in en op het lichaam, hoe en hoelang ze gedoseerd moeten, en wat de risico's zijn.

Lees hier het rapport van het RIVM over bacteriofagen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vroeg het RIVM om naar Georgië te gaan om meer inzicht te krijgen in de werkwijze en de mogelijke baten van een bacteriofagenbehandeling voor Nederlandse patiënten.

Dokters van Morgen was mee met het RIVM naar Georgië, bekijk de beelden:

Zorg.nu: Bacteriofagen binnenkort binnen handbereik voor Nederlandse patiënten?

Meer weten over bacteriofagen? Lees dan ons dossier. In oktober 2018 is Dokters van Morgen terug op tv en zal er opnieuw aandacht worden besteed aan bacteriofagen. Wil je in de tussentijd niets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.