Voor wie een botoxbehandeling wil ondergaan is het nog vaak onduidelijk of een behandelend arts wel voldoende gekwalificeerd is. Door het toenemend aantal behandelingen met botox en vulmiddelen (fillers) is het belangrijk om mensen te wijzen op de risico's.

Onderzoekers schatten dat 1 op de 49 vrouwen in 2016 in Nederland is behandeld met fillers en 1 op de 53 met botox. In dat jaar werden 390.000 ingrepen verricht om kraaienpootjes, wallen of rimpels weg te werken of lippen voller te doen lijken: zo'n 250.000 botox-injecties en 140.000 keer vulmiddel.

Dat er nog vaak dingen mis gaan komt vooral omdat de titel cosmetisch arts niet beschermd is.

Dat staat in een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam die het vaktijdschrift Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology maandag publiceert.

Risico berekenen

Tot het onderzoek is besloten omdat objectieve gegevens ontbreken over dit soort cosmetische behandelingen en wat de gevolgen ervan zijn. 'Bij andere geneeskundige disciplines weten we precies hoeveel operaties er plaatsvinden en hoe vaak er iets mis gaat', aldus cosmetisch arts Tom Decates die het onderzoek leidde. 'Met de cijfers kun je het risico berekenen van ingrepen.'

Onderzoek naar hoe vaak het mis gaat

De Nederlandse onderzoekers zijn naar eigen zeggen de eersten ter wereld die het aantal botox- en fillerbehandelingen in kaart hebben gebracht. Ze willen later onderzoeken hoe vaak er iets mis gaat.

Bron: ANP