Het risico op obesitas kan met vijftien procent verminderd worden als je de keuze maakt om dagelijks een glas frisdrank te vervangen door een glas water. Vervanging van een glas bier voor een glas water zorgt voor twintig procent minder kans. Dat beweren onderzoekers van de universiteit van Navarra.

Tijdens een congres over obesitas maakte de onderzoekers hun resultaten bekend. Zij vroegen 16.000 duizend deelnemers over een periode van acht jaar lang om elke twee jaar vragen over hun drinkgedrag te beantwoorden. Na acht jaar hadden 873 deelnemers obesitas. Wiskundige modellen wezen uit wat er gebeurd zou zijn als de deelnemers bier en frisdrank hadden laten staan en in de plaats daarvan water zouden hebben gedronken.

'Veel alcohol drinken zorgt voor meer eten'

Volgens de onderzoekers weten mensen niet goed hoeveel calorieën er in alcoholische dranken, en dan met name bier, zitten. Paul Christiansen van de Liverpool University in The Guardian: 'Mensen die veel alcohol drinken, gaan vaak ook meer eten. Je gaat niet uit met het idee 'ik wil echt een döner kebab', als je al genoeg calorieën op die dag gehad hebt.'

Invloed van alcohol op je lichaam

Benieuwd wat alcohol precies doet met je lichaam? Lees hier alles over de korte- en langetermijneffecten.

Bron: Nu.nl