Het aantal Nederlandse vrouwen dat een vorm van kanker heeft gekregen door borstimplantaten is ruim 60 procent hoger dan eerder werd gedacht. Radar en dagblad Trouw concluderen dat op basis van cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) riep vorige week plastisch chirurgen op de borstimplantaten voorlopig niet meer te gebruiken.

De zeldzame vorm van lymfeklierkanker, die volgens onderzoek ontstaat door siliconen borstimplantaten, werd tussen 1990 en 2016 bij 32 patiënten geconstateerd. Dat aantal is in twee jaar tijd gestegen tot 52.

Lees ook: Voorlopige stop op gebruik bepaalde borstimplantaten

Wetenschappers en chirurgen gingen eerder uit van een studie van het Nederlandse BIA-ALCL-Consortium. Dat onderzoek gaat uit van een kan van 1 op 7000 voor een vrouw die de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt. Die berekening is echter gebaseerd op de 32 gevallen.

Ook stijging van meldingen bij Franse autoriteit

Ook de Franse autoriteit ANSM ziet een stijging van de meldingen. Bij 56 vrouwen is daar ALCL vastgesteld. ANSM heeft borstimplantaten van zes fabrikanten verboden. In het advies zegt de autoriteit dat ALCL weliswaar zeldzaam is, maar 'waarschijnlijk tot de dood van patiënten zal leiden'.

Volgens hoogleraar Daphne De Jong is ALCL echter goed te behandelen wanneer deze vorm van kanker in een vroeg stadium wordt geconstateerd. Volgens De Jong moet het implantaat dan worden verwijderd.

Hoe is de stijging te verklaren?

De Jong denkt dat de stijging van het aantal meldingen te verklaren is door meer bewustwording bij plastisch chirurgen en pathologen. Ook patiënten gaan sneller naar de dokter als zij klachten hebben. De Jong spreekt over een 'inhaaleffect'.

Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen van de PvdA zei vorige week in de uitzending van Radar ook graag te willen weten waar de stijging vandaan komt. 'Zijn die cijfers te verklaren omdat meer vrouwen gaan melden? Of komt het omdat het veel vaker voorkomt? Dus ik ga de minister vragen om dat uit te zoeken voor ons.'

Implant Files

Wereldwijd is er, na publicaties van de Implant Files, onrust rondom borstimplantaten en implanten. Radar en dagblad Trouw waren de initiatiefnemers van een internationaal onderzoek naar implantaten, de Implant Files.

Heb jij binnenkort een gesprek met je arts over een implantaat? Gebruik dan deze checklist om je voor te bereiden. 

Maandag 8 april besteedt Radar aandacht aan dit nieuws. Kijk om 20:30 uur op NPO 1 naar Radar.