Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica, waardoor patiënten niet meer kunnen worden behandeld. De Europese Commissie lanceerde donderdag een actieplan dat de risico's moet indammen.

Jaarlijks sterven in de EU 25.000 mensen aan een infectie die niet meer is te behandelen. De resistentie 'vormt wereldwijd een toenemende dreiging en als we nu niet vastberaden optreden, kan die tegen 2050 meer sterfgevallen dan kanker veroorzaken', waarschuwde EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid).

Richtlijnen gebruik antibiotica

Het actieplan moet resistentie bij mens en dier tegengaan en bevat Europese richtlijnen voor het gebruik van antibiotica. In sommige EU-landen wordt het kwistig voorgeschreven, terwijl bijvoorbeeld Nederlandse artsen daar erg terughoudend in zijn. Het idee is dat de 'beste praktijk' navolging krijgt, ook in de veehouderij.

Verder gaan onderzoekers in de lidstaten nauwer samenwerken. In het actieplan wordt veel meer coördinatie voorgesteld. Daarbij worden ook ontwikkelingslanden betrokken.

Bacteriofagen: een alternatief voor antibiotica?

Zorg.nu maakte eerder een uitzending over antibioticaresistentie. Bacteriofagen zouden een alternatief kunnen zijn.

Meer over bacteriofagen

Bron: ANP