Thuis revalideren van het coronavirus met behulp van virtual reality (VR). Het Radboudumc en SyncVR Medical hebben een programma ontwikkeld dat dit mogelijk maakt: COVID Virtual Revalidation. 

COVID Virtual Revalidation biedt VR-toepassingen voor de fysieke en mentale revalidatie van (post-ic) coronapatiënten. Patiënten doen bewegings-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, en spelen 'serious games' om het geheugen en de concentratie te verbeteren. De oefeningen kunnen thuis worden uitgevoerd; behandelaren volgen de voortgang op afstand. Zo kunnen zij zien hoe de patiënten hun bewegingsoefeningen uitvoeren, met welke duur en en welke invloed de oefeningen hebben op de long en hartfunctie.

Langdurig revalideren van corona

Vooral na een ic-opname lijken veel coronapatiënten langdurig fysiek en mentaal te moeten revalideren. Er is een voorkeur om dit thuis te doen vanwege de beperkende maatregelen in ziekenhuizen, revalidatiecentra en eerstelijnspraktijken. De roep om meer en betere tele-health- en e-health-methoden neemt toe om patiënten op afstand te ondersteunen in hun revalidatie en zorgverleners te ontlasten. 

Meer ziekenhuizen gaan het VR-programma inzetten

Het is de eerste keer dat VR op deze manier wordt ingezet om patiënten thuis mentaal en fysiek te laten revalideren na COVID-19. Andere ziekenhuizen gaan het programma nu ook toepassen. 

Coronapatiënten die het VR-programma hebben mogen testen zijn in ieder geval enthousiast. Zoals Peter de Joode: 'Het gebruik van de VR is iedere keer weer een hoogtepunt in m'n revalidatie. Het programma stimuleert mij enorm om te bewegen en om te ontspannen. Ballen tegenhouden in VR is mijn favoriete oefening, dan ben ik bloedfanatiek.'

Bron: Radboudumc