In het Máxima Medisch Centrum kunnen reumapatiënten hun handen vanaf nu laten onderzoeken door een soort medisch fotokopieerapparaat. Verwacht wordt dat het apparaat de komende tijd in zeker zes medische centra beschikbaar komt.

Om te kijken hoe het gesteld is met ontstekingen en zwellingen, worden reumapatiënten tijdens controles onderzocht door een behandelaar. Dit gebeurt nu nog ‘op gevoel’ of in enkele gevallen met een echografie. Maar aan beide methodes zitten nadelen verbonden. Zo zijn ze omslachtig, duur, pijnlijk en weinig precies.

Contrastvloeistof

De ‘HandScan’ gaat sneller en preciezer te werk. Een soort lichtbak doorschijnt de hand en meet welke plekken extra doorbloed zijn – wat een teken van ontsteking is. Reumatoloog Toon Westgeest: ‘Het bloed wordt eigenlijk gebruikt als contrastvloeistof.’

Verbetering

Het Reumafonds is enthousiast over het apparaat. ‘Het zal natuurlijk even duren voordat zo’n nieuw apparaat ingeburgerd raakt in de praktijk. Maar we verwachten dat dit een flinke verbetering zal blijken’, aldus hoofd onderzoek en innovatie Ingrid Lether.

Bron: Volkskrant