Het Maasziekenhuis in Boxmeer heeft financiële problemen vanwege onder andere dure nieuwbouw. Onder meer een andere verdeling van zorg moet ervoor zorgen dat het ziekenhuis voldoende patiënten houdt en kan blijven bestaan. Dat meldt de NOS maandag 29 april.

Het Maasziekenhuis heeft een cruciale zorgfunctie in de regio. Daarom besloten het ministerie van Volksgezondheid, zorgverzekeraars, de bank en de omliggende ziekenhuizen dat ze het Maasziekenhuis willen redden.

De zorg in Noordoost-Brabant en Noord-Limburg zal gedeeltelijk reorganiseren. De verzekeraars denken dat hierdoor de financiële stabiliteit zal toenemen vanwege langlopende contracten. Het Maasziekenhuis gaat ook meer samenwerken met de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Zo zullen specialisten kinderorthopedie van de Maartenskliniek spreekuren verzorgen in Boxmeer. Op deze manier hoopt het ziekenhuis een landelijk expertisecentrum kinderorthopedie op te zetten.

Meer zorg

Om kosten te besparen is het is de bedoeling om patiënten zoveel mogelijk thuis zorg te geven als een behandeling in het ziekenhuis niet noodzakelijk is. Dat kan bijvoorbeeld met het port-a-cathsysteem. Dat is een dunne katheter waarmee medicijnen kunnen worden toegediend. 'Door meer zorg bij mensen thuis te leveren, komen net wat minder mensen naar het ziekenhuis toe', zegt bestuursvoorzitter Pauline Terwijn van het Maasziekenhuis tegen de NOS.

Daarnaast gaat het Radboudumc simpele en veelvoorkomende behandelingen uitvoeren in het Maasziekenhuis. Op deze manier kunnen dure academische centra meer worden gebruikt voor ingewikkelde zorg en wetenschappelijk onderzoek.

Bron: NOS