Deelnemers aan de Dam tot Damloop tussen Amsterdam en Zaandam moeten alert zijn op hittestress. Daarvoor waarschuwt Weeronline. De kans op benauwdheid is bij de verwachte middagtemperatuur tijdens de wedstrijd (23 of 24 graden) groot. De latere starters krijgen volgens het weerbureau in de tweede helft van de middag mogelijk te maken met een bui.

Aan het hardloopevenement mogen zondag maximaal 50.000 mensen meedoen. Ook de organisatie waarschuwde deelnemers al om goed rekening te houden met de warmte. Voor het eerst worden er zondag tijdens de 10 Engelse mijl (zo'n 16 kilometer) koelbaden ingezet, om oververhitte hardlopers snel medische hulp te kunnen bieden.

Bekijk de video over hitteproblemen tijdens het hardlopen:

Update: warm weer zit lopers in de weg

Het warme weer heeft de Dam tot Damloop zondag danig in de weg gezeten. De organisatie besloot de laatste twee startgroepen, 4000 mensen, niet te laten lopen vanwege de hitte en veel lopers leken het tijdens de loop erg zwaar te hebben.

De warmte veroorzaakte voor een aantal mensen problemen: sommigen moesten gaan zitten of liggen, en velen gingen al vroeg in de loop wandelen.

Bron: ANP