Nederland heeft het reisadvies naar delen van China aangepast vanwege een virusuitbraak. Vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en -producten en was steeds goed uw handen, adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag aan mensen die naar de getroffen regio reizen of er al zijn. 'De kans dat het virus in Nederland of überhaupt in Europa opduikt, is heel klein', meldt gezondheidsinstituut RIVM.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie. Meer informatie over actuele reisadviezen? Ga naar de website van de Rijksoverheid.

'De meeste patiënten hebben een longontsteking. Het gaat tot nu toe om 59 patiënten in China, twee personen zijn overleden', aldus een woordvoerder. De symptomen zijn longklachten, kortademigheid en koorts. 'Vanuit de miljoenenstad Wuhan, waar de getroffen patiënten vandaan kwamen, zijn geen rechtstreekse vluchten naar Nederland.' In het algemeen geldt het advies voor reizigers om markten met levende dieren te mijden. 'Besmetting van mens op mens is niet aangetoond, maar kan nog niet worden uitgesloten', aldus de woordvoerder.

Lees meer veelgestelde vragen in: Nieuw coronavirus duikt op in China: wat moet je weten?

SARS-achtig virus mogelijk ook in Thailand en Japan

De Amerikaanse autoriteiten kondigden vrijdag extra maatregelen aan. Passagiers die uit het gebied komen moeten op de vliegvelden van San Francisco, Los Angeles en New York (JFK) een vragenlijst gaan invullen en hun lichaamstemperatuur laten meten. Wie mogelijk is besmet, moet meer testen ondergaan.

In China zijn tientallen besmettingen bekend en het SARS-achtige virus lijkt ook de grens overgestoken naar Thailand en Japan. Het virus, dat 2019-nCoV wordt genoemd, werd ontdekt bij passagiers uit Wuhan in de provincie Hubei.

Bron: ANP