Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) moet met een wet komen, vindt het CDA. 

Recreatief lachgas lijkt in de lift te zitten. Volgens verslavingsinstantie Jellinek is het sinds enkele jaren weer populair in het uitgaanscircuit. Door het gas vanuit een ballon in te ademen ervaren gebruikers een korte roes. Door gebruik kan er een zuurstoftekort in de hersenen ontstaan.

Ook gemeenten sturen aan op verbod

Onlangs gaf de gemeente Rotterdam al aan het gebruik van lachgas op evenementen terug te willen dringen. Maar ook andere gemeenten en festivals sorteerden de laatste tijd al voor op een eigen verbod, en de roep om een landelijk verbod klinkt ook. 'Die oproep wil ik graag onderstrepen', zegt CDA-Kamerlid Anne Kuik. 'De negatieve gevolgen van het grootschalige gebruik van de partydrug worden steeds vaker zichtbaar in de samenleving.'

Industrieel gebruik van lachgas per vergunning?

Het gas wordt echter ook voor andere doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie. De patronen worden onder meer gebruikt in slagroomspuiten. Het CDA wil daarmee wel rekening houden, benadrukt de partij. Daarbij kan worden gedacht aan een vergunningenstelsel.

Lachgas viel vroeger onder de Geneesmiddelenwet, waardoor recreatief gebruik makkelijk kon worden tegengegaan. Na een uitspraak van de Hoge Raad in 2016 en een arrest van het Europees Hof van Justitie in 2014, valt het echter onder de Warenwet. Dat maakt de verkoop ervan veel eenvoudiger. De patronen kunnen bijvoorbeeld gewoon bij een winkel als de Blokker worden gekocht.

Minister Grapperhaus onderzoekt mogelijkheden verbod

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei maandag in het radioprogramma Dit is de Dag te willen kijken naar een verbod. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) liet vorige week in antwoord op Kamervragen weten dat het gebruik 'vaak beperkt blijft tot experimenteren en het gebruik van lachgas tot relatief weinig gezondheidsschade leidt'. Maar, voegde hij eraan toe, 'oneigenlijk gebruik van een product is nooit zonder risico'.

Blokhuis heeft het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) eerder gevraagd nog eens te kijken naar lachgasgebruik. Hij hoopt daar in november meer over te kunnen zeggen.