De rechter in Roermond staat toe dat in de geboorteakte van iemand niet als geslacht 'vrouwelijk' staat, maar 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'.

Bij de geboorte van de betrokkene kon het geslacht niet worden vastgesteld, waarop de ouders het kind lieten registreren als jongetje omdat dat gemakkelijker zou zijn. Tijdens de puberteit bleek dat de persoon zich geen man voelde, waarop medische behandelingen volgden om een vrouw te worden. Ook dat geslacht bleek niet te passen, omdat de persoon in kwestie zich genderneutraal voelt.

Noch man noch vrouw

De wens om te worden erkend als iemand die noch man noch vrouw is, werd in 2007 nog afgewezen door de Hoge Raad, omdat de tijd daar niet rijp voor zou zijn. De rechtbank in Roermond oordeelde dat die tijd nu wel is gekomen, gezien de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.

Volgens de rechtbank is sprake van 'een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie' als iemand zich niet als genderneutraal kan laten registreren.

'Politiek is nu aan zet'

Om een registratie als derde gender mogelijk te maken is een wetswijziging nodig, maar de rechter kon wel het verzoek van de officier van justitie toewijzen voor de bewoording 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'. Daarbij stelt de rechtbank nadrukkelijk dat de politiek nu aan zet is.

Transgender Netwerk Nederland: 'Het wordt tijd voor vrijheid van geslacht'

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is enorm verheugd door de uitspraak van de rechtbank in Roermond over genderneutraliteit. 'De veelzijdigheid van geslacht valt niet te registreren, dat toont deze uitspraak. Het wordt tijd voor vrijheid van geslacht', zegt voorzitter Brand Berghouwer van TNN. 'Dit is revolutionair te noemen binnen het Nederlandse familierecht.' De komst van de Transgenderwet van 2014 maakte al duidelijk dat genderidentiteit voor transgender personen leidend was en niet de geslachtskenmerken. Ze hoeven voor wijziging van geslacht alleen met een deskundigeverklaring naar de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Intersekse personen moeten nog wel naar de rechter om te bewijzen dat geslachtskenmerken en dus het geslacht anders zijn dan het bij de geboorte vastgestelde geslacht.

Update 18.30 uur: 'Ik ben iets er tussenin'

De 57-jarige Leonne uit Breda is heel blij met de uitspraak van de rechtbank in Roermond maandag. Leonne had de zaak aangespannen na 'een leven lang al geweten te hebben dat ik geen jongen of meisje, maar iets er tussenin was', vertelt Leonne maandag.

'De eerste dertig jaar probeerde ik me als jongen voor te doen, omdat mijn ouders dat graag wilden. Maar ik werd moe van dat man zijn en ging als vrouw verder. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen: ik ben geen van beide, ik wil zijn wie ik ben: genderneutraal.'

'Ik ben niet als man of vrouw geboren. Ik heb allebei. Ik kon dus vroeger twee kanten op. Ik had het geluk dat de pastoor in Swalmen, waar ik als kind woonde, mijn ouders steunde. Ga er niks aan doen, zei de pastoor, want wat God heeft geschapen gaan we niet veranderen. Die pastoor nam me altijd in bescherming, als iemand me pestte of voor meisje uitschold. Ik ben nooit een kwetsbaar kind geweest, dat is mijn geluk.'

'Toen ik in Amsterdam in de scene kwam begreep ik: wat heb ik een mazzel gehad. Wat hebben die transgenders allemaal moeten meemaken, wat zijn ze gepest. Sindsdien bied ik als hypnotherapeut hulp aan deze mensen.'

Leonne trouwde als vrouw met een man en kreeg een kind van hem. Later kreeg ze een relatie met een transseksuele man die vrouw was geweest, en weer later met een rechter en een notaris. ,,Zo kwam ik mensen tegen die er over hadden nagedacht.''

Leonne verwacht dat de uitspraak van de rechtbank in Roermond verregaande consequenties heeft. 'Ambtenaren kunnen niet meer om genderneutraal heen, maar ook winkels en websites moeten aanpassingen doorvoeren.'

Bron: ANP