De rechter in Amsterdam heeft woensdagochtend uitspraak gedaan over het ziekenhuispand van het failliete MC Slotervaart. De curatoren wilden het pand aan vastgoedbedrijf Zadelhoff verkopen, maar daar is de gemeente Amsterdam het niet mee eens. De rechtbank heeft bepaald dat de curatoren niet in onderhandeling hoeven met de gemeente over de verkoop en dat ze evenmin een faillissementsonderzoek hoeven te verrichten.

De gemeente wilde het gebouw zelf verwerven, maar volgens de curator is het bod zeker 10 miljoen euro te laag om alle schuldeisers te kunnen betalen. Het stadsbestuur wilde een deal met Zadelhoff voorkomen, omdat dan het pand in handen zou komen van oud-eigenaren Loek Winter en Willem de Boer. Onder de leiding van Winter ging het ziekenhuis eerder failliet. De rechtbank concludeert echter dat de gemeente geen nadere concrete informatie naar voren heeft gebracht waaruit mogelijke onrechtmatigheden rond het faillissement zouden blijken.

Curator blij met uitspraak

Zadelhoff wil zeker 45 miljoen euro neertellen voor het ziekenhuispand, waarmee alle schulden betaald kunnen worden. Het lagere bod van de gemeente Amsterdam werd vorige maand afgewezen. Curator Marc van Zanten is blij met de uitspraak. 'De rechter heeft nu twee keer gezegd dat het standpunt van de gemeente niet juist is en dat van ons wel. Alle seinen staan nu op groen om onze ingezette weg voort te zetten'.

Onlangs leverde de inboedelveiling van het failliete ziekenhuis 1,5 miljoen euro op

Het Amsterdamse stadsbestuur kan nog een uitzonderlijke maatregel inzetten om ervoor te zorgen dat de gemeente het Slotervaartziekenhuis in handen krijgt. Het college van burgemeester en wethouders kan een procedure beginnen om het recht van erfpacht te beƫindigen. Van Zanten spreekt echter van een draconische maatregel die zelden is toegepast: 'Dat doe je om het grotere algemeen belang te dienen, maar daar is hier geen reden voor. Ik hoop dat de Amsterdamse politiek de crediteuren niet in de kou laten staan.'

De gemeente kon nog geen inhoudelijke reactie geven.

Bron: ANP