Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor coronatesten met de overheid. Dat laat het Zwitserse bedrijf vrijdag in een verklaring weten. De afgelopen dagen ontstond flinke ophef over het bedrijf, nadat onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de farmaceut het recept niet wilde delen met Nederlandse laboratoria.

Roche kwam eerder in het nieuws omdat ze het recept voor een essentiële vloeistof van de tests voor zichzelf zouden houden. Daardoor zouden ziekenhuizen de stof niet zelf kunnen maken, terwijl ze er dringend om verlegen zitten. Veel laboratoria in Nederland gebruiken apparatuur van Roche, maar het bedrijf was vanwege de grote vraag in de wereld de afgelopen tijd niet in staat alles wat vanuit Nederland werd besteld te leveren.

Esther de Rooij, baas van de Nederlandse tak van Roche, verklaarde dat het niet gaat om een 'geheim recept' en dat alles 'is opgelost'.

'Roche begrijpt de enorme vraag naar Covid-19-tests in Nederland en wil alles doen wat in haar vermogen ligt om patiënten en zorgverleners te ondersteunen', zegt het bedrijf. Het bedrijf wil 'in nauwe samenwerking met de overheid zoeken naar partijen die in staat zijn om deze buffer veilig en betrouwbaar te kunnen produceren. Daarmee kan een stap worden gezet om de testcapaciteit te vergroten.'

Roche Diagnostics Nederland is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM en laboratoria in Nederland om te kijken op welke manier coronatesten het meest betrouwbaar, veilig en grootschalig gemaakt en beschikbaar gesteld kunnen worden.

De Jonge: nog niet alles is opgelost 

Ondanks dat werkwijze en receptuur van Roche online gedeeld is, kampt Nederland wel degelijk nog met een tekort aan de benodigdheden om mensen op het coronavirus te testen. Dit zegt Hugo de Jonge als reactie op de verklaring van Roche dat alles 'is opgelost' en dat een veelbesproken testvloeistof op voorraad is.

Nederlandse ziekenhuizen moeten nog steeds zuinig zijn met tests, aldus de minister. 'Die zuinigheid is geboden met het oog op de gebrekkige voorraden zoals die er op dit moment zijn.'

Roche heeft de productie opgevoerd, maar daar wil De Jonge niet van afhankelijk zijn. 'Het zou ook zeer helpen als we ook op een andere manier werken aan het verhogen van de testcapaciteit in Nederland. Dat is de reden dat we daarover nu met Roche in gesprek zijn.'

Die gesprekken gaan volgens de minister niet alleen over de schaarse zogeheten lysisbuffer, een vloeistof die nodig is om het virus op te kunnen sporen, maar ook over andere benodigdheden voor de tests.

Groot belang van tests

Royaal gebruik van tests lijkt in andere landen een cruciale rol te hebben gespeeld in de beteugeling van het virus. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringt erop aan. Maar het leeuwendeel van de Nederlandse laboratoria leunt zwaar op Roche en zou al enige tijd met tekorten kampen.

Bron: ANP / Follow The Money