Danny (43) las twee weken geleden de krant, toen hij een smsje kreeg van het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. 'Binnen anderhalve minuut was ik ter plekke en startte direct de reanimatie op. Over corona dacht ik pas na toen de ambulanceverpleegkundigen in witte pakken binnenkwamen en ik daar in mijn trainingsbroek en op slippers stond'. Ook Bart (42) reageerde in een split second en begon met hartmassage, zonder angst voor corona: 'Misschien leg ik voor de volgende keer wel handschoenen en een mondkapje klaar'.

Vanwege het coronavirus gelden er aangescherpte richtlijnen voor reanimaties. Zo ook voor de vele vrijwillige burgerhulpverleners in ons land. Zo moet er bij aankomst geluisterd en gekeken worden of er een ademhaling is in plaats van te voelen. Er moeten handschoentjes gedragen worden en alle vrijwilligers van boven de 50 worden niet langer opgeroepen voor een reanimatie. Mond-op-mond beademing wordt niet uitgevoerd, borstcompressie en het aansluiten van de AED wel. Danny en Bart vertellen Zorg.nu dat zij naast deze aanpassingen eigenlijk niet anders handelen dan in een normale situatie. 'Ik ben niet zo bang voor mezelf', zegt Danny.

Lees de aangepaste richtlijnen bij HartslagNu.

Slachtoffer met ademstilstand

Danny was als eerste bij het slachtoffer met een ademstilstand. Hij had uit voorzorg handschoenen aangetrokken en begon direct met hartmassage na constaterig dat er geen ademhaling en hartslag was. Snel na hem kwam de brandweer binnen, die namen de reanimatie over. Een paar minuten later kwam ook het ambulancepersoneel ter plaatse. 'Dat is het meest bizarre, toen pas dacht ik aan corona. Ze kwamen in van die witte pakken en ik liep op teenslippers, in mijn trainingsbroek en t-shirt'. Toch was Danny niet bang voor een mogelijke besmetting. Als secretaris van de AED-stichting in Nieuw-Vennep was hij van alle aangescherpte maatregelen op de hoogte. Volgens hem gaan er door corona ook niet minder vrijwilligers op een melding af.

Handschoentjes aangereikt

Ook Bart kwam in actie na een oproep: 'Ik was vanwege corona thuis aan het werk toen ik een sms kreeg. Ik rende naar beneden, vertelde mijn vrouw dat ik weg was en binnen twee minuten was ik bij het slachtoffer'. Onderweg dacht hij wel aan corona: 'Mag dat wel met beademen, dacht ik nog'. Het was de eerste reanimatie voor Bart en hij kwam als tweede ter plaatse. De andere bhv'er had de AED al opgehaald en de reanimatieprocedure gestart. 'We hebben uiteindelijk met een aantal bhv'ers de hartmassage om en om gedaan. Als Bart wordt afgewisseld krijgt hij van een mede-bhv'er handschoentjes aangereikt. 'Daar had ik zelf niet aan gedacht, om die mee te nemen'. De samenwerking verloopt soepel en al snel nemen de hulpdiensten het van Bart en de anderen over. 'Behalve bij de mond-op-mond beademing heb ik niet echt over corona nagedacht. Misschien ben ik er wel naïef ingestapt, maar je wilt toch op zo'n moment alles eraan doen om iemand hier te houden'.