Ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen heeft een kankerspecialist ontslagen omdat hij geen goede zorg zou hebben verleend, meldt EenVandaag. Het ziekenhuis is in september van dit jaar een onderzoek gestart naar mogelijke fouten van de arts, die al zeven jaar in het ziekenhuis werkte. Dat gebeurde nadat er steeds meer klachten binnenkwamen van patiënten en collega-specialisten over de oncoloog.

Onder leiding van een externe kankerspecialist worden driehonderd dossiers onderzocht van patiënten, die de oncoloog in de laatste twee jaar onder behandeling heeft gehad. De arts is in augustus op non-actief gesteld, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Patiënten die in augustus nog bij de arts liepen zijn verdeeld over andere specialisten. Oud-patiënten en nabestaanden hebben een brief over de kwestie gehad.

Update vrijdag 20 december: Radboudumc mag oncoloog niet ontslaan

Het Radboudumc mag de omstreden oncoloog die mogelijk fouten heeft gemaakt niet ontslaan. De kantonrechter heeft vrijdag besloten dat er op dit moment onvoldoende aanwijzingen zijn voor verwijtbaar handelen, op grond waarvan de arbeidsovereenkomst moet worden ontbonden.

Het ziekenhuis is volgens een woordvoerder verbaasd en teleurgesteld over de beslissing. Het ziekenhuis dacht 'voldoende negatieve signalen' van zowel collega-oncologen als patiënten te hebben aangedragen bij de kantonrechter om ontslag te rechtvaardigen. De betrokken oncoloog blijft wel op non-actief staan.

Te veel chemotherapie

Het ziekenhuis kan nog niks zeggen over de omvang van de problemen. Volgens een betrokkene die gesproken heeft met EenVandaag zou de arts verkeerde diagnoses hebben gesteld en verkeerde behandelingen hebben uitgevoerd, zoals het geven van te veel chemotherapie. Het Radboudumc spreekt over 'disfunctioneren, zowel medisch-inhoudelijk, professioneel als communicatief.'

Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid aan de TU Delft, spreekt van een bijzonder ernstige zaak.

Gesprek gaf geen uitzicht op verbeteringen

Nadat de eerste klachten binnenkwamen is volgens het ziekenhuis gesproken met de specialist 'die niet meer voldeed aan onze hoogste kwaliteitseisen' . Dat leverde niets op en gaf ook geen uitzicht op verbeteringen. Daarop is in september ontslag aangezegd, maar de oncoloog heeft dat aangevochten zodat de rechter nu een uitspraak moet doen.

Het onderzoek moet in februari volgend jaar klaar zijn. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is ingelicht.

Bron: ANP / EenVandaag