Studenten van de Universiteit Utrecht kunnen vanaf komend studiejaar hulp krijgen bij geestelijke gezondheid en psychische problemen. Op basis van een vragenlijst, wordt bepaald of er reden is voor psychische hulp. Dit meldt NOS maandag.

De druk die studenten ervaren neemt toe volgens Marieke de Bakker, hoofd studentenzaken bij de Universiteit Utrecht. 'Niet alleen vanuit de maatschappij. Ze vergelijken zichzelf met andere studenten via sociale media, waar iedereen succesvol lijkt. In werkelijkheid merken we dat studenten juist minder lekker in hun vel zitten en sneller een beroep doen op begeleiding', zegt zij tegen RTV Utrecht.

Studentenpsychologen voor studiegeralateerde klachten

Studentenpsychologen die zijn aangesteld door de universiteit bekijken per student of er sprake is van een studiegerelateerde klacht. De aangeboden trajecten duren ongeveer vijf sessies en zijn ervoor bedoeld om studenten weer op een goede weg te helpen. 

Ook werkt de UU met online hulpverlening. Hier krijgen studenten hulp van psychologiestudenten door met ze te chatten over hun problemen.

Specilaistische ggz

Als er sprake is van een ernstigere klacht, zoals een burn-out of depressie, wordt er doorverwezen naar een specialistische ggz.

Arbeidsmarkt verwacht meer

Op deze manier wil de UU psychische problemen bij studenten aanpakken. 'Ze geven aan dat ze tegenwoordig veel last hebben van ongezonde stress en dat ze prestatiedruk ervaren. De arbeidsmarkt is natuurlijk ook veranderd. Je moet je onderscheiden en dus veel dingen naast je studie doen. Dat leidt tot problemen', zegt De Bakker.

Bron: NOS / RTV Utrecht