Profvoetballers moeten verplicht vier weken vrij krijgen aan het einde van het seizoen en tijdens de winterstop twee weken. Die aanbeveling komt van de internationale spelersvakbond Fifpro, die al langer waarschuwt voor overbelasting van voetballers.

Uit een studie waarin de bond het speelschema van vijfhonderd toonaangevende profs heeft onderzocht, komt naar voren dat voetballers steeds meer wedstrijden moeten spelen en steeds minder tijd krijgen om te herstellen. Met als gevolg een grotere kans op blessures. 'Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de gezondheid van de spelers in gevaar is vanwege de overvolle speelkalender', aldus Theo van Seggelen, secretaris-generaal van Fifpro.

'Geef spelers minimaal vijf dagen rust'

Lasse Schöne van Ajax bijvoorbeeld krijgt een aparte vermelding van Fifpro; de Deen had vorig jaar minder dan twee weken vakantie tussen het WK in Rusland en de eerste trainingsdag bij de Amsterdammers. 

Een andere belangrijke aanbeveling van Fifpro is dat de clubs vaker moeten voorkomen dat hun spelers minder dan vijf dagen rust hebben tussen wedstrijden. De bond geeft de Kroaat Ivan Rakitic van FC Barcelona als voorbeeld; hij speelde veruit de meeste van zijn 68 wedstrijden zonder de aanbevolen vijf dagen rust tussen twee duels. 'Omdat die kalender zo overvol is, vragen de clubs steeds vaker hun spelers tot het uiterste te gaan terwijl ze niet goed uitgerust zijn. Dit betekent dat ze niet op hun best kunnen presteren. Profs hebben in de zomer en winter voldoende tijd nodig om lichamelijk én geestelijk tot rust te komen', aldus Van Seggelen.

Bron: ANP